Sant Joan

Sant Joan

Una altra bona notícia!! La vam celebrar l’any passat i és el fet que van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat la baixada de Falles de Sant Joan. I es preguntaran, en què consisteix això?

La Falla és una torxa encesa que, antigament, els joves solters baixaven des de la muntanya fins al poble reproduint un ritual de pas de la infància i l’adolescència a l’edat adulta. El trajecte el definia el “fadrí major” i descendia pel bosc fins arribar als carrers del poble, finalitzant el recorregut a la plaça, on tothom esperava i on s’encenia una foguera. En senyal d’agraïment de part del poble, i pel considerable esforç, es celebrava una festa que continuaria fins a la matinada. Era tradició fer coincidir la baixada de Falles amb el solstici d’estiu, normalment amb la festa de Sant Joan.

Avui en dia s’ha conservat la tradició i a la nostra comarca podem gaudir, a més de la nit de Sant Joan, que coincideix amb la celebració a Vilaller, diverses baixades de Falles que comencen la segona quinzena de juny fins a mitjans de juliol, que es tanca del calendari amb la baixada de Taüll.

Els aconsellem presenciar una d’aquestes celebracions ja que es tracta d’un espectacle visual molt bonic. Des casa nostra tenim una vista privilegiada de la baixada de Vilaller i de la baixada del poble veí de Montanui. A Vilaller les Falles de Sant Joan segueixen mantenint la tradició ancestral i se segueix plantant la falla gran, un arbre situat davant de Casa Agustí, on els “fallaires” llancen les seves falles enceses un cop fet el recorregut. Tant per a les persones que baixen falla com per als visitants es manté la tradició de regalar un tros de “coca” i un glop de vi per acompanyar. Com mana la tradició, totes les falles van a parar a la foguera. La falla gran, curiosament, es manté alçada desafiant les lleis de la gravetat.

Aquest passat any més de 350 falles van acabar a la foguera, donant fi a un treball de construcció que comença a finals de maig principis de juny. Des de Casa Agustí agraïm enormement tant a participants com a organitzadors l’esforç que suposa mantenir la pervivència de la festa i animem a tots els visitants a participar i fer seva una festa reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, cosa de la qual ens sentim especialment orgullosos.